keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Kivinokkaa on puolustettava

Osallistuin eilen Kivinokan keskustelutilaisuuteen Kulosaaren kartanolla. Tilaisuus oli mielenkiintoinen ja yleisöä paikalla runsaasti. Kaikki paikalla olleet panelistit (sd, kokoomus, vihreät, vasemmisto) vannoivat, että Kivinokan ulkoilu- ja virkistyskäyttö on turvattava tulevaisuudessa. Hyvä niin, onhan kivinokkalaiset jo yli 30 vuoden ajan odotelleet sitä viimeistä päätöstä alueen maankäytöstä.

Toisaalta pitää olla tarkkana siinä mitä luvataan ja mitä sitten toisaalta tehdään asian edistämiseksi. Kivinokan alue jätettiin yleiskaava 2002:ssa selvitysalueeksi, jonka maankäyttömuoto ratkaistaan osayleiskaavassa. Yleiskaavan jälkeen tehdyt luontoselvitykset ovat osoittaneet, että Kivinokka on ainutlaatuinen kokonaisuus lepakoiden, lintujen ja puulla elävien lahottajaeliöiden suhteen. Tämän johdosta alueelle on esitetty perustettavaksi Kivinokan 17, 8 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue.

Jos kaikki poliittiset ryhmät (kokoomusta lukuun ottamatta) ovat valmiit turvaamaan alueen nykyisen käyttömuodon, ihmettelen suuresti miksi kaupunkisuunnittelulautakunta ei kuitenkaan ollut valmis hyväksymään Kivinokan luonnonsuojelualuetta, ennen kuin alueen maankäyttömuoto on kokonaisuudessaan selvitetty. Miksi lautakunta ei ollut valmis tunnustamaan Kivinokan luontoarvoja jo nyt, jos kuitenkin poliittinen tahto on alueen virkistyskäytön ja suojelun kannalla? Viimeisimmät luontoselvitykset ovat vain vahvistaneet alueen ainutlaatuisuuden jopa kansallisella tasolla.

Kivinokka on säilytettävä tulevaisuudessa sekä luonnolle että ihmisille. Osayleiskaava pitää toteuttaa kerralla ja koko alue Kulosaaren kartanon lisäksi pitää varata virkistysalueeksi, jolla on kulttuurihistoriallista ja luonnonsuojelullista arvoa (VL/S). Kaupunkisuunnitteluviraston ennakkosuunnittelulle on annettava voimakasta viestiä sekä poliittiselta että kansalaistaholta että alue halua säilyttää rakentamattomana. Kaikkein parasta vaihtoehto olisi että koko alue liitettäisiin osaksi Helsingin ensimmäistä kansallista kaupunkia. Tällöin alue saisi riittävän suojelustatuksen, eikä uusi ensi vuosikymmenen puolella käynnistyvä yleiskaava uhkaisi aluetta.

Ei kommentteja: