perjantai 20. maaliskuuta 2009

Eka kerta ja hitas

Olin ensimmäistä kertaa Helsingin valtuustosalissa varavaltuutettuna 18.3. Mielenkiintoinen kokemus nähdä kuinka päätöksiä tehdään ja kuinka kahvilassa käydään keskustelua ja tehään sosiaalisia sopimuksia. Äänestystilaisuus on sähköinen tilanne. Ensikertalaisena voi vain hämmästellä valtuustosalin ja kuppilan ilmapiiriä.

Osallistuin kokoukseen hitas -käsittelyn ajaksi. Demarit, vasemmisto ja vihreät päättivät laittaa hitas-käsittelyn palautukseen. En ole perehtynyt hitas -asiaan perusteellisesti, mutta periaatteellisella tasolla oli erittäin helppoa yhtyä palautukseen, koska mielestäni Helsingin on voitava tarjota jatkossakin huokeahintaisia asuntoja etenkin perheellisille. Käytännössä esitys olisi ajanut alas nykyisen hitas -järjestelmän. Järjestelmässä on monia puutteita, joita en tässä käy yksityiskohtaisesti erittelemään. Keinottelua on mm. havaittu: hitas-asuntoja on vuokrattu kovalla hinnalla eteenpäin ja hankittu useampia.

Hitas -järjestelmää eli kaupungin vuokratonteille rakennettujen asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä otettiin käyttöön 1978. Tavoitteena on ollut tarjota kaupunkilaisille laadukkaita ja kohtuuhintaisia omistusasuntoja. Helsingissä on tällä hetkellä n. 20.000 hitas-asuntoa. Ongelmaksi on koettu etenkin jälleenmyyntitilanteisiin liittyvät epäkohdat, koska asunnonmyyjä ei saa asunnosta samaa hintaa kuin sääntelemättömistä asunnoista kyseisellä alueella. Lisäksi hitas -asuntojen jälleenmyyntihinta voi vaihdella erittäin paljon jopa samalla postinumeroalueella. Tämä ei suinkaan koske koko Helsinkiä, vaan suurimmassa osassa hitas-asuntoj jälleenmyyntihinta on samaa luokkaa kuin muiden omistusasuntojen samalla alueella.

Hitas -asiasta voit lukea mm. vihreiden Soininvaaran blogista. Vihreät ovat kannattaneet hitas-järjestelmän jatkamista.

Hitas-asiasta käydään kiivasta keskustelua adressit.com -sivuilla. Ymmärrän hyvin, että hitas -asunnonomistajat haluavat sääntelyn loppuvan kokonaan, koska he saisivat suuren taloudellisen voiton halvalla hankkimastaan asunnostaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kirjoittelin tällaisen kommentin HS:n nettikeskusteluun
http://www.hs.fi/keskustelu/Hitas-j%E4rjestelm%E4n+uudistus+valmistellaan+uudelleen+Helsingiss%E4/thread.jspa?threadID=176875&messageID=3227570#msg3227570

Unknown kirjoitti...

Myöhäinen kommentti Katille (huomasin tämän keskustelu puheenvuoron vasta nyt):

Alkuperäiset hitas-asunnon ostajat eivät saisi sääntelyn päättyessä yhtään sen enempää asunnostaan kuin vastaavan markkinahintaisen asunnon omistajat samalla alueella samana aikana. Ja tämä siis 30 v. odotuksen jälkeen!

Miksi et samalla ehdota, että tavallisten omistusasuntojen arvonnousua leikataan?! Vai asuuko vihreitä liiaksi keskustan arvokämpissä, jotka yleensä ovat omistustonteilla? - vai vuokramaalla, jonka vuokra on viidennes hitas-yhtiöiden maksamasta mutta ilman hintasääntelyn rasitetta?

Jos joku on onnistunut ostamaan alihintaisen vanhan hitaksen kun hintaa on leikattu esim. 10 vuotta, voi hän -ehkä- saada jotain voittoa,joka ylittää keskimäärisen asuntohintojen nousun tuoman voiton, mutta sitä vastaa alihintaan myyneen pääomatappio.

Se on rahan siirtämistä yhden asukkaan taskusta toiseen,ei mitään yhteiskunnan tukea,jonka asunnon omistaja kaappaisi itselleen.Mutta urbaani legenda hitas-edusta elää ja voi hyvin joidenkin poliitikkojen puheissa.

Ja miten helppo heitä on joidenkin virkamiesten hämätä!