tiistai 2. helmikuuta 2010

Luonnonhoidon linjauksia ja monimuotoisuutta

Kaupungin virkistysalueiden hoidossa on toivon mukaan tapahtumassa merkittävä muutos. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee ensi maanantaina pöydälle jätettyä esitystä luonnonhoidon ja kaupunkiluonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaperiaatteista. Näiden kahden asian yhteensovittaminen kaupungin viheralueiden hoidossa etenkin metsien osalta on ollut haasteellista, johon olen osaltani osallistunut jo usean vuoden ajan.

Kaupungissa luonto joutuu kovalle koetukselle kun mm. ilman epäpuhtaudet, vieraslajit ja tallaus muuttavat kaupunkimetsiä. Ne ovat muuttuneet ihmisten toimesta, mutta tästä huolimatta metsät kaupungissa ovat erittäin tärkeitä meille asukkaille ja toisaalta metsien asukeille. Monimuotoisuutta voidaan vaalia myös kaupunkimetsissä kunhan luovutaan turhan yksipuolistavista hakkuista ja sallitaan puuston erirakenteisuus. Viime keväänä ilmestynyt väitöstyö osoitti että tiheäpuustoinen, kuusivaltainen metsä puskuroi parhaiten tallauspaineita tai reunavaikutusta.

Toivon mukaan kaupunginhallitus päättää perustaa uuden ja aidon poikkihallinnollisen ja luontoasiantuntijoista koostuvan työryhmän, joka osallistuu viheralueiden suunnitteluun ja yhteistyössä pohtii mitkä toimenpiteet vähentävät luonnon monimuotoisuutta ja samalla heikentävät metsän elinvoimaisuutta. Valitettavan usein metsäekosysteemin elinvoimaisuus ymmäretään puuston elinvoimaisuudeksi. Urbaani metsä on paljon muutakin kuin puita, se on ihmeellinen luontokokemus josta moni saa imettyä voimia arjen hulinaan.

Ei kommentteja: