maanantai 15. joulukuuta 2008

Taitelijakoti Lallukan suojelu toisi uusia mahdollisuuksia

Asun rakkaan mieheni näyttelijäprofessori Vesa Vierikon ja kahden poikamme kanssa Lallukan taitelijakodissa Töölössä. Taitelijakoti valmistui 1933 ja jo samana vuonna ensimmäiset asukkaat muuttivat taloon. Juha ja Maria Lallukan lahjoittaman testamentin ansiosta, ja nimikkosäätiön toimesta taiteilijatalo on tarjonnut huokeita vuokra-asuntoja menestyneille kuvataitelijoille, näyttelijöille ja musiikinalan ammattilaisille.

Tänä syksynä Töölö-seura teki Lallukasta rakennussuojeluesityksen Uudenmaan ympäristökeskukselle. Uudenmaan ympäristökeskus asetti rakennussuojelulain 9 §:n mukaisen väliaikaisen toimenpidekiellon. Kielto koskee toimenpiteitä, jotka vaarantavat rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa.

Lallukan taitelijakoti on hyvä esimerkki töölöläisestä 30-luvun funktionalismista. Rakennuksen julkiset tilat ovat suhteellisen hyvin säilyneet, joskin rakennuksen yleiskunto on huolestuttavasti rapistunut vuosien saatossa. Alkuperäiset tammi-ikkunat uhkaavat lahota. Asukkaana toivon, että suojelupäätös olisi myönteinen. Olin järjestämässä yhdessä kuvanveistäjä Helena Hietasen kanssa elokuussa keskustelutilaisuutta, johon osallistuivat sekä Säätiön että Helsingin kaupunginmuseon, Museoviraston, Uudenmaan ympäristökeskuksen edustajia ja talon asukkaita.

Suojelupäätös nostaisi Lallukan taitelijakodin rakennushistoriallista arvoa. Suojelu varmistaisi sen että tulevat remontit suunniteltaisiin yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa ja ne toteutettaisiin rakennuksen omaleimaisuutta ja rakenteita kunnioittaen. Vanhojen rakennusten remonttien ja korjausten toteuttaminen rakennusperintöä vaalien ja kunnioittaen on myös ekologisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti järkevää. Uudis- ja korjausrakennustyömailta syntyy valtavat määrät kaatopaikkajätettä. Hyödyntämällä vanhaa materiaalia tarkasti vähentäisi jätelavalle syntyvää jätemassaa huomattavasti. Sisä- ja ulkotilojen suojelu ja pieteetillä rakentaminen ylläpitää perinnerakentamisen taitoa ja ammattiosaamista. Lisäksi suojelukohteen ennallistaville tai korjaaville rakennustoimenpiteilleon huomattavasti helpompi hakea ulkopuolista rahoitusta .

Lue lisää:

Lallukan taiteilijakodin suojeluesityksestä
Ylen kulttuuriuutisissa 16.11.2008

Rakennusperinnön vaalimisesta
rakennusperinto.fi
Museviraston sivuilta
Ympäristöministeriön sivuilta

Syntyvän rakennusjäteen uudelleen hyödyntäminen maksuttomassa rakennustarvikkeiden nettimarkkinoilla.

Ei kommentteja: