Olin viikonlopun Vihreiden kesäpäivillä Mustialassa, Hämeen ammattikorkeakoulun tiloissa. Kaksi mielenkiintoista, mutta uuvuttavaa päivää vaaleista, ehdokkuudesta ja kuntahallinnosta. Vihreiden oikeusministeri Tuija Brax piti erittäin mielenkiintoisen puheen kuntalaisten äänestysinnokkuudesta. Tulevaisuus näyttää todella huonolta: jo seuraavan vuosikymmenen aikana äänestysprosentti laskee kunnallisvaaleissa näillä näkymin alle 50 %. Suomi olisi demokratian takapajula, poikkeava maa muiden Pohjoismaisten joukossa. Paikallisvaaleissa neljä vuotta sitten äänestysprosentti oli noin 58 prosenttia. Kuntaliiton teettämä kyselytutkimus osoitti, että kansalaiset äänestäisivät tulevissa kunnallisvaaleissa ahkerasti ja äänestysprosentti voisi nousta jopa 70 %:iin. Etenkin vanhempi ja koulutettu väestö aikoo ennustaa. Sen sijaan esimerkiksi alle 25 -vuotiaista vain 42 prosenttia sanoo äänestävänsä syksyllä.
Kuntalaisia on kannustettava äänestämään. Viime aikaiset selvitykset ovat osoittaneet, että laiskimmin vaaliuurnilla käyvät nuoret, keskiasteen koulutuksen omaavat miehet. Nuoret on saatava äänestämään. Jos nuori käy kerran vaaliuurnalla, on paljon todennäköisempää että hän käy siellä uudelleen. Sen sijaan on paljon vaikeampaa houkutella äänestämään 30-vuotiaita nuoria aikuisia, jotka eivät ole koskaan äänestäneet. Vaikka politiikka ei houkuttele nykynuorisoa, olisi kouluissa, lukioissa ja ammattikouluissa korostettava, että jokaisella meillä on valta ja vastuu äänestää.
Tämän päivän kunnallispolitiikka pitäisi pukea nuoria ja nuoria aikuisia houkuttelevaan muotoon. Lähidemokratiaa on syytä vahvistaa. Tärkeintä on saada asukkaat luottamaan, että he voivat vaikuttaa ennen kaikkea lähiympäristöänsä koskeviin päätöksiin. Nuorille on luotavat keinot vaikuttaa kysymällä etenkin niiltä nuorilta, jotka eivät aio äänestää. Muun muassa sähköistä äänestämistä kokeillaan Karkkilan, Kauniaisten ja Vihdin kunnissa. Sähköinen äänestämiskokeilu tapahtuu edelleen vaalikopissa, ei kotona netin kautta.
Lisää vaaleista vaalit.fi
Vihreiden kunnallisvaaliohjelma 2008
2 kommenttia:
Aivan samaa mieltä, eli nuoret pitäisi saada kiinnostumaan vaikuttamisesta, koska heidän äänensä ei tule kovinkaan hyvin kuuluville nykypolitiikassa. Tätä nykyä uskoisin, että ne nuoret, jotka ovat kiinnostuneita yhteisistä asioista, ovat kiinnostuneita ennen kaikkea globaaleista asioista, kuten reilusta kaupasta, ihmisoikeuksista tai ilmastonmuutoksista. Kuitenkin, myös paikallisella tasolla tehdään päätöksiä, joilla on syynsä ja seurauksensa paitsi kuntalaisille myös kansallisvaltioidenkin ylitse.
Itse kiersin useita koulupaneeleita viime eduskuntavaalien alla. Ne olivat mainioita tilaisuuksia. Harvoin pääsee väittelemään kunnolla yleispolitiikasta muiden puolueiden ihmisten kanssa sadan hengen yleisölle.
Ilmeisesti ongelmana vain on ollut, että kaikki rehtorit eivät halua politiikkaa kouluihinsa. Helsingissä tilanne on kai kohtuullinen, mutta muualla Suomessa on paljon ongelmia. Tämä pitäisi saada muuttumaan.
Lähetä kommentti